zondag 26 februari 2012

Boekverslag De Overgave - Arthur Japin

De Overgave                                     
Arthur Japin
Uitgave 2008
9e druk                                                         
                                                                                                                                           
                                                                                             
(Ik heb gekozen voor ‘Boekverslag 1 Gymnasium 4’, aangezien we zelf mochten kiezen welk verslag we wilden maken)

Onderwerp
De overgave vind ik een interessant boek, omdat ik voordat ik het boek las nog maar weinig van het Wilde Westen wist. Natuurlijk wist ik van de indianen en van de gevaarlijke ongerepte natuur, maar van de kolonisatie van de Amerikanen, hun dagelijkse leven en hun omgang met de indianen wist ik eigenlijk nog niks. Ik vind het interessant om te lezen over de problemen waarmee de kolonisten te maken hadden toen zij een bestaan probeerden op te bouwen diep in het territorium van de Comanche-indianen. Het boek heeft me aan het denken gezet, want ik weet niet zo goed wie nu goed en wie slecht is in het verhaal. Aan de ene kant zijn er de kolonisten, die de indianen neerschoten voor geld en voor de lol, aan de andere kant zijn er de indianen, die de kolonisten op gruwelijke manieren afslachtten. Dit was als reactie op de kolonisten dat zij niet welkom waren, en omdat de indianen zomaar werden neergeschoten. Zo doen beide kanten slechte dingen, waardoor het niet echt duidelijk is wie er goed en wie er slecht is.

Gebeurtenissen
De gebeurtenissen die Granny Parker heeft meegemaakt staan centraal. Zij is de hoofdpersoon en het verhaal wordt in een flashback verteld door haar. Haar gevoelens komen ook in het verhaal voor, maar de gebeurtenissen zijn belangrijker.
Er zijn schokkende gebeurtenissen in het verhaal. Aan het begin van het boek, wanneer het fort van Granny Parker en haar familie wordt overvallen door indianen, worden de door indianen gepleegde moorden vrij uitgebreid besproken. Zo wordt er verteld hoe verscheidene familieleden van Granny ontvoerd worden. Daarna lees je hoe Granny wordt neergestoken met twee speren en een dolk, omdat zij zich verzet tegen de indianen, waarna zij door hen verkracht en mishandeld wordt.
Ik vind dat Japin een mooi eind heeft geschreven. Veel van de Comanche-indianen zijn gedood, hun leefgebied is nog maar klein, ze worden opgejaagd door kolonisten en het Amerikaanse leger. De bizons, die heel belangrijk zijn in het leven van de indianen, zijn massaal afgeslacht om de indianen dwars te bomen. De Comanche kunnen zo niet meer verder leven en zijn genoodzaakt zich over te geven en voortaan te leven in een reservaat. Voordat de leider van de Comanche, Quanah, zich officieel overgeeft aan het leger, wilt hij eerst meer van zijn geschiedenis leren. Hij is namelijk de zoon van Cynthia Ann, één van de ontvoerde kleindochters van Granny. Daarom gaat hij bij Granny langs om van het levensverhaal van zijn moeder aan te horen, en vooral om meer over zijn Amerikaanse familie te weten te komen. De door Granny gehate Comanche staan op de rand van de afgrond en hun leider is haar achterkleinkind. Is zij in staat de indianen te vergeven of zal zij hen de rug toekeren? In de afloop lees je over Granny en Quanah die praten over haar verleden en over de huidige situatie van de Comanche. Aan het begin van het boek mocht Granny Quanah niet, maar langzaam maar zeker vindt ze hem sympathieker en ziet zij hem als familie. Daarom vergeeft zij hem en de Comanche.

Personen
Ik vind de personen levensecht en geloofwaardig. Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw, in die tijd was het normaal dat men jong trouwde en jong kinderen kreeg.  Dit komt voor in het boek en dat geeft het verhaal een bepaalde sfeer. Het maakt ook aannemelijker dat er zoveel generaties tegelijk in leven zijn. Granny is namelijk overgrootmoeder van Quanah, die een volwassen man is. De personen in het verhaal nemen begrijpelijke beslissingen en komen geloofwaardig over.
Ik kan me vrij goed inleven in de hoofdpersonen. Ik snap hoe zij zich voelen en waarom zij daarom bepaalde dingen doen. Zo is er een familielid van Granny die tijdens de aanval op hun fort meteen begint te schieten op de indianen die eerder Benjamin, Granny’s stiefzoon, doorboorden met speren.
Granny was vastbesloten dat zij niet zou rusten voordat zij al haar ontvoerde familieleden terug had gevonden: haar kind Lizzie en haar kleinkinderen Cynthia Ann, John en Rachel en haar baby. Op de verlaten vlakte waar zij een bestaan op probeerde te bouwen, was haar familie alles voor haar. Ik vind het daarom heel begrijpelijk waarom Granny vanaf de aanval alleen nog maar haar familie terug wil zien.

Opbouw
Het verhaal was vrij vlot te lezen, hoewel er af en toe net iets te lang stil werd gestaan bij een gebeurtenis, waardoor ik mijn concentratie een beetje verloor. Ik vind dat het verhaalperspectief goed gekozen is, omdat Granny een belangrijk persoon is binnen haar familie, ze heeft met iedereen sterke banden. Daarom is het logisch dat zij degene is die het verhaal vertelt. Bovendien is zij degene die Quanah vertelt over haar verleden, dat kan iemand anders uit haar familie niet doen.
Het verhaal is eigenlijk één grote flashback, de stukken die gaan over het gesprek tussen Quanah en Granny komen een stuk minder voor. Daarom was het verhaal niet moeilijk leesbaar.
Over het algemeen zijn de gebeurtenissen goed en duidelijk beschreven, op eentje na. Aan het begin regent het onafgebroken gedurende zes weken. Omdat het te gevaarlijk is om in het fort te blijven, vluchten Granny en haar familie naar het oosten. Ik vind dat de passage over de tijd die ze daar verblijven niet sterk wordt beschreven en ik vind het geen sprekend deel van het verhaal.

Taalgebruik
Ik vind dat het verhaal geen moeilijke zinnen of woorden bevat, ik ben in het boek geen onbegrijpelijke zinnen tegengekomen, waardoor het verhaal vaak goed te lezen was.
Japin schrijft heel beeldend, bijvoorbeeld over de gruwelijkheden en over de natuur. Je kunt je daarom heel makkelijk een voorstelling maken van wat er gebeurt.


Beknopte verhaalanalyse en beoordeling

Titel: De overgave
Auteur: Arthur Japin
Verschijningsjaar: 2007                                                    

Subject
Uitwerking
Inhoud
Een groep Comanche-indianen overvalt het fort van de kolonistenfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, ziet hoe familieleden worden vermoord. Een paar familieleden worden ontvoerd. 40 jaar later bezoekt Quanah, leider van de Comanche, Granny om te horen over haar leven en over de roof van haar kleindochter, zijn moeder. De Comanche worden gedwongen in een reservaat te leven. Kan Granny Quanah en de Comanche vergeven?
Het verhaal is waargebeurd op een paar kleine veranderingen na, de personen hebben allemaal echt bestaan.
Thema (hoofdonderwerp in abstractie)
Kun je iemand vergeven die op de rand van de afgrond staat en familie van je is, maar die jou veel kwaad heeft aangedaan?
Motieven (herhalende onderwerpen die gezamenlijk tot het hoofdonderwerp leiden)
- Doorzettingsvermogen
- Vergiffenis
- De strijd tussen de indianen en de kolonisten
Personen
- Granny Parker: hoogbejaarde vrouw, overgrootmoeder, echte naam is Sallie Parker, maar omdat zij de moeder van de familie is, wordt ze Granny genoemd is. Zij is ook de verteller van het verhaal.
- Cynthia Ann Parker: kleindochter Granny, was op negenjarige leeftijd ontvoerd door indianen. Omdat zij zo jong was, groeide ze op als indiaan. Moeder van Quanah.
- Quanah (Parker): zoon Cynthia Ann, achterkleinkind Granny Parker, leider van de Comanche-indianen.

Historische tijd en ruimte
Twee periodes:
- vanaf 1825 tot ong. 1860
- 1875
Drie plekken:
- Fort Parker
- Houston
- Austin
Titelverklaring en
Onderschrift
De overgave heeft meerdere betekenissen:
- Het kan worden opgevat als de overgave van Quanah aan de autoriteiten.
- Het kan ook worden opgevat als Granny Parker die Quanah en de Comanche vergeeft.
Verteller (perspectief)
Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Granny Parker.
Genre
Historische roman, gebaseerd op waargebeurde verhalen.
Spanning
De aanval van de Comanche op fort Parker.
Stijl
In het verhaal wordt veel stilgestaan bij gebeurtenissen en daar geeft Granny uitgebreid haar mening over.
Waardering in recensies
Niet iedereen is even enthousiast over het verhaal, maar veel lezers zijn wel positief over de setting en de historische gegevens.
Persoonlijke waardering
 Ik vind het verhaal interessant en leuk, maar Granny vertelt (te) lang en soms saai over kleine dingen. De sfeer en de setting spraken mij wel aan, ik wilde graag weten hoe het verhaal zou aflopen.
Ik geef het boek een 6,5.


3 opmerkingen:

  1. je reactie komt eraan, vanavond half tien ongeveer, tot morgen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hee Joris, leuk verslag heb je weer geschreven, je kijkt echt goed naar details die in een boek voorkomen. In het begin lijk je erg positief over dit boek, maar later zakt dat af tot een 6,5. Ik zou hoger geven als ik in het algemeen naar jouw verslag kijk. Je beschrijft hier duidelijk waar het boek over gaat. Het is nogal literair, en dat kan het soms wat saai maken, maar uiteindelijk zit er wel genoeg spanning in. Ook zo'n stijl waarbij het hele verhaal vanuit één persoon vertelt wordt kan het soms wat saai en langdradig maken, maar bedenk wel, nu zie je het hele verhaal vanuit een uniek perspectief. Al met al heb je het hartstikke goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Joris,
    Goed verslag,je hebt duidelijk werk erin gestoken. Ik denk dat sommige dingen in de tabel aangevuld kunnen worden (Spanning?!). Ook kom ik in het verslag veel hetzelfde tegen (Wat ik zelf trouwens ook merkte bij mn eigen verslag maar goed). Wat Arjan ook al opmerkte; ik was verbaasd dat daar opeens een 6.5 stond, ik had het ook hoger ingeschat aan je verslag.

    Robin

    BeantwoordenVerwijderen