maandag 29 oktober 2012

Leesverslag algemeen Alleen Maar Nette Mensen


Alleen Maar Nette Mensen

1. Algemene informatie
a. I. Robert Vuijsje, Alleen Maar Nette Mensen
II. Amsterdam, 2009, eerste druk 2008
III. 286 pagina’s
b. Roman
c. David Samuels is een 21-jarige joodse jongen uit Oud-Zuid. Hij wordt vaak als Marokkaan aangezien door zijn zwarte haar. David, zijn vriendin Naomi en zijn beste vrienden Bas en Daan hebben een paar jaar geleden hun gymnasiumdiploma gehaald. Iedereen is netjes gaan studeren behalve David, hij weet niet goed wat hij met zijn leven en toekomst wil. 
Zijn ouders vinden het na drie jaar genoeg en sturen hem naar een psychiater. Daar vertelt David dat hij zijn vriendin niet spannend genoeg vindt; hij valt op grote donkere vrouwen. Hij op zoek is naar de ‘intellectuele negerin’.
Hij spreekt af met een jongen uit de Bijlmer die hij van school kent om samen naar een disco te gaan, zodat hij een negerin kan ontmoeten. Al snel valt zijn oog op Rowanda, een heel donkere vrouw met groot achterwerk, flinke boezem en twee gouden tanden. Ze hebben een aantal keren seks en zijn dan ook een stel. Later overtuigt Rowanda’s neef Ryan David om mee te gaan een avondje te stappen. David twijfelt of Rowanda dit goed vindt, waarop Ryan hem uitlacht. Hij vertelt dat het heel normaal is om meerdere vrouwen te hebben. David geloof hem en gaat mee. In de club flirt David met een andere vrouw, en precies op dat moment komt Rowanda met een nicht binnen; ze ziet hem met de andere vrouw en maakt het uit met hem. Later probeert David het nog een keer met een andere negerin, maar hij raakt niet opgewonden meer.
David vertelt zijn ouders en Naomi dat hij naar Memphis gaat om daar tot bezinning te komen. Tegen Bas vertelt hij dat hij op seksvakantie gaat. Hij heeft namelijk gehoord dat er in Memphis veel zwarte vrouwen zijn, en dat de kans daar groter is ook een intellectuele negerin te vinden. Hij moet vaak geld neerleggen om met een vrouw naar bed te gaan. Later gaat hij naar een soort bordeel waar hij een blanke man met allemaal vrouwen om hem heen ziet, David schaamt zich ervoor; hij heeft namelijk ook betaald voor seks.
David vertelt op MSN tegen Bas wat hij allemaal heeft meegemaakt, tot zijn computer het opeens begeeft. Een donkere vrouw naast hem, Rosalyn, vraagt of ze kan helpen. Zij is lerares op de universiteit en dus intellectueel. Ze spreken een aantal keer af en gaan naar allerlei musea en praten over literatuur en het leven. Ze vraagt hem wat hij wil met zijn leven. Hij begint erover na te denken, en komt erachter dat de zwarte intellectuele negerin hetzelfde is als de blanke intellectueel. Hij vindt dat hij dan net zo goed bij Naomi kan blijven. Hij ontdekt dus dat hij niet bij de negers hoort.  David besluit terug te gaan naar Nederland.
Tijdens zijn vlucht zit hij naast een Nederlands stel, ze vroegen of hij Nederlands was. Hij had geen zin in een gesprek, dus schudt hij zijn hoofd. Ze vinden hem verdacht door zijn uiterlijk en denken dan ook gelijk dat hij een terrorist is. David wil ook niet bij dit soort mensen horen.
Eenmaal thuis hoort hij via MSN van Bas dat Naomi met Daan gaat. David belt Ryan, maar hoort van hem dat ook Rowanda een nieuwe vriend heeft. Hij is door iedereen in de steek gelaten.
Op Koninginnedag bezoekt de Koninklijke familie Amsterdam, op het Museumplein ziet David de 40-jarige kroonprins over het plein zaklopen, en beseft zich dat hij ook niet bij dit land wil horen. Op de terugweg komt hij Naima tegen, een Marokkaans meisje dat hij een keer ontmoet had in de Albert Heijn. Hij spreekt haar aan en ze vertelt dat ze uit Casablanca komt, ze is dus ontwikkeld en multicultureel. Aangezien hij bij niemand anders wil horen en vaak aangezien wordt als Marokkaan, probeert hij het maar met Naima.

2. Verwachtingen
Ik zat laatst met mijn ouders tv te kijken, toen er toevallig een programma op was waarin de verfilming van het boek besproken werd. Ik vond het verhaal wel leuk klinken, toen zei mijn moeder dat we dat boek nog hadden staan in de kast. Ik had nog een boek nodig voor dit verslag, dus de keus was snel gemaakt. Ik had geen speciale verwachtingen van het boek, ik vond het leuk genoeg klinken toen ik dit hoorde: ‘’Het gaat over een jongen uit Oud-Zuid die op zoek is naar een grote donkere vrouw.’’

3. Motieven
-  De zin van het leven. David weet niet wat hij wil met zijn leven.
- Seksualiteit. Een aantal keren wordt Davids seksleven beschreven.
- Cultuurverschillen. Het verhaal gaat over een jongen die zweeft tussen verschillende culturen.
- Discriminatie. Een goed voorbeeld is de vliegreis naar Nederland met de twee Nederlanders naast hem, David wordt aangezien als terrorist door zijn uiterlijk.
- Het woord stop. Er zijn een aantal passages waarin David verzonken in zijn gedachten zit en een beetje zit te piekeren over iets. Hij kapt dan na een tijdje zijn gedachten af door middenin de zin
–stop. neer te zetten. Vaak eindigt het hoofdstuk daar ook.

Thema
Zoektocht. David is op zoek naar een bevolkingsgroep en laat in het verhaal verschillende kanten van het de groepen zien. Je leest over de cultuur in de Bijlmer, over de manier van doen in Oud-Zuid en haar bewoners en ook over de Nederlanders met hun ‘zaklooptraditie’ en vooroordelen over allochtonen.

4. Eindoordeel:
a. Ik vind dit boek vlot en makkelijk te lezen, er zit geen moeilijk taalgebruik in en er zitten geen moeilijke zinnen in. Ik vind de stijl van de schrijver fijn, hij schrijft duidelijk en zonder literaire poespas. Zo lees je in de proloog over wat de ene bevolkingsgroep van de ander vindt(p.8): ‘’Hollanders denken nooit na over wat het betekent om te horen bij de mensen die ze allochtonen noemen. De mensen die allochtonen noemen willen precies weten wat je bent. Voor Hollanders maakt het niet uit bij welke groep iemand hoort. Het zijn allemaal allochtonen. Hollanders zien geen verschil tussen een Antilliaan en een Surinamer. Ook niet tussen een Turk en een Marokkaan.’’


b. Tijd:
Het verhaal speelt zich waarschijnlijk in 2007 af, omdat het na een tijdje heel kort over de 40-jarige kroonprins gaat. Willem-Alexander is geboren in 1967, opgeteld met zijn 40 jaar maakt dat 2007. Ook los daarvan speelt het verhaal zich ongeveer in die tijd af, er wordt namelijk MSN gebruikt en er zijn ook al mobieltjes.

Perspectief:
Het verhaal is verteld in de ik-vorm.

5. Eigen mening:Helemaal niet leuk                                                                                                                   Heel erg leuk
                                                                                                                                     
Ik vond Alleen Maar Nette Mensen een leuk boek om te lezen, mede door de makkelijkheid waarmee de schrijver alles heeft geschreven, zoals te lezen in mijn citaat bij vraag 4.a. Ook vond ik de persoonlijke gedachtes van David bij alles wat hij meemaakt leuk om te lezen.

‘’Zijn zogenaamde vrienden waren de hoofdredacteur van de kwaliteitskrant en de beroemde columnist. Ze hadden hun echtgenotes meegenomen. ‘Het is een paar jaar geleden dat Fortuyn werd doodgeschoten,’ zei de hoofdredacteur van de kwaliteitskrant. ‘Maar de Fortuynistische beweging blijft sluimeren in de grote steden.’ We gingen aan tafel, het was duidelijk dat de hoofdredacteur van de kwaliteitskrant de komende minuten aan het woord zou zijn.’’ (p. 12-13)

Het is grappig dat David in dit citaat de namen van de gasten niet noemt. Dat komt omdat hij ze niet mag; ze zijn ‘’alleen maar nette mensen’’. Hij telt in de passage tot 60 in zijn hoofd, omdat hij de verhalen alleen maar irritant vind en zich ergens anders op moet concentreren.

‘’Het eten is bijna klaar’, riep Rowanda uit de keuken. ‘Hebben jullie honger?’ Het bleef stil. Ik riep terug dat we honger hadden. Het was weer stil. Totdat Rowanda en Janine de pannen op tafel zetten, naast een stapel borden. Daarnaast lagen door elkaar wat vorken, lepels en messen. Ook stonden er een fles cola, een fles Fanta, en een paar glazen. Mijn moeder onderzocht het eten. ‘Hoe heet dit gerecht?’ vroeg ze. ‘Rijst,’zei Janine,’Met kip en groente.’’Maar hoe heet het?’vroeg mijn moeder. ’Rijst. Met kip en groente,’zei Janine.’’ (p. 119)

In dit citaat wordt een groot cultuurverschil tussen de mensen uit Oud-Zuid en de Bijlmer beschreven. Waar het bij de mensen uit de Bijlmer de normaalste zaak uit de wereld is dat ze eenvoudig (en bij de tv) eten, is het bij de mensen uit Oud-Zuid veel formeler, dineren ze voor een aantal uren en drinken ze dure wijnen. Ik vind het interessant om te lezen over de verschillen tussen de culturen, waar je later in het boek vaker over leest.

Ik vind Alleen Maar Nette Mensen uiteindelijk een leuker boek dan ik van tevoren had gedacht, ik vond het grappig om te lezen over de cultuurverschillen, de uitgesproken meningen van de ene bevolkingsgroep over de andere groep, maar vooral de manier waarop de schrijver op een niet politiek correcte manier over die meningen schrijft.

6. Gebruikte bronnen
- Het boek zelf

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het een goed verslag, vooral de citaten die je hebt toegelicht vond ik leuk omdat je dan een goed beeld krijgt van het boek en de gebruikte schrijfstijl. Leuk dat je het boek naar aanleiding van de film bent gaan lezen, zonder vele verwachtingen en het uiteindelijk toch een erg leuk boek vond. Ik twijfel alleen of je het woord ‘’stop’’ een motief kunt noemen. Verder denk ik dat het een prima verslag is en ik vind het niet nodig om het opnieuw te maken.
    Groetjes Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het een prima verslag, zo is het grappig om te lezen wat je verwachting over het boek was en waarom je dit boek ging lezen. Verder kloppen de motieven en je thema. Het eindoordeel en de eigen mening zijn goed onderbouwd en worden goed ondersteund door de citaten. Klein minpuntje is dat ik de samenvatting een beetje verwarrend vond en dus soms even terug moest lezen om de rest van het verslag goed te volgen. Maar al met al is het een goed verslag.

    BeantwoordenVerwijderen