maandag 5 september 2011

Leesautobiografie


Al sinds ik heel klein ben, heb ik al boeken. Eerst ging het natuurlijk om plaatjesboekjes van Dick Bruna en Dikkie Dik. Ik weet nog dat ik heel trots was toen ik mijn eerste boekje helemaal zelf kon lezen. Het was een klein boekje waarin je spelenderwijs leerde wat bepaalde woorden betekenden. Ik heb het boekje nog steeds. De titel is ‘Weet je wie ik ben? Kwek, kwek!’ De auteur staat er niet in, het is een vertaald boekje uit het Engels met heel eenvoudige zinnetjes, dus ze hebben alleen de tekenaar erbij gezet: Steve Cox. Na deze boekjes kwamen onder andere Wipneus en Pim, Dolfje Weerwolfje en de Okki.

Eigenlijk heb ik al mijn hele leven dezelfde leesgewoonte: ik lees voordat ik ga slapen. Als peuter werd ik voorgelezen, later ging ik in bed AVI-boekjes lezen. Daarna kwam de Donald Duck en ben ik langzaamaan steeds meer boeken gaan lezen. Eerst boeken uit de reeks ‘Waanzinnig om te weten’ en de boeken van Maik en zijn monsters. Daarna ontdekte ik meer spannende boeken, zoals de serie over Alex Rider en boeken over de Tweede Wereldoorlog. Meestal lees ik ’s avonds in bed met wat muziek op de achtergrond en dan lees ik ongeveer een half uurtje. Als ik een boek heb uitgelezen (en het was een leuk boek) dan lees ik eigenlijk altijd het vervolg als er meer delen zijn. Als ik een nieuw boek wil lezen, dan kijk ik eerst wat het thema is. Dan lees ik de achterkant en vaak weet ik dan al of het een leuk boek is.

Niet alle boeken lees ik met evenveel plezier. Ik hou niet van sprookjes of romantische verhalen, die vind ik langdradig en saai. Ik hou vooral van spannende boeken, pageturners, oorlogsverhalen, verhalen over mensen uit het verleden en humoristische verhalen. Verhalen over vriendschappen en relaties vind ik niet zo boeiend, omdat ik wil dat het boek spannend is: ik wil doorlezen en weten hoe het verhaal afloopt.

Ik schat mijn leesniveau op niveau 3 in, omdat ik graag boeken lees over onderwerpen waar ik meer over wil weten. Het maakt me dan niet uit of het boek dik of dun is. Als een boek dik is, en het boeit mij, dan heb je meer boek om van te genieten. Ik vind het leuk om aan het denken gezet te worden. Als ik zo´n boek aan het lezen ben, heb ik vaak wel zin om snel weer verder te lezen. Ik denk dus dat ik een gemotiveerde lezer ben. Als ik kijk bij de boeken die horen bij niveau 3, dan vind ik ook wel een paar boeken die ik denk te gaan lezen. Nadat ik deze lijst had bekeken, ben ik al met het Schnitzelparadijs van Khalid Boudou begonnen.

De komende jaren gaan we lezen voor de lijst. Ik heb daar wel zin in: de kinderboeken en stripverhalen heb ik wel gezien. Ik vind het leuk om nieuwe boeken en schrijvers te gaan ontdekken. Ik zal vast niet alle literatuur met even veel plezier lezen, maar ik weet zeker dat er mooie boeken bij zitten. Ik vind dat je niet gedwongen moet worden een boek voor de lijst te lezen als het geen leuk boek is, want dan heb je er geen lol aan. Het is wel goed om zelf een keuze te maken uit verschillende boeken die in aanmerking komen.